Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 1 Hoe het begon

Susan Hol, Mist, 2011, Chaugey.

Enige tijd geleden, of eigenlijk best wel lang geleden, namelijk in 2005, kwam ik op internet een glanzende foto tegen (niet het bijgaande plaatje, dat is een foto die ik zelf ‘geschoten’ heb 🙂 ).

Ja, èn? Wat dan nog? Denk je misschien.

Begrijpelijk. Internet staat immers bol van de foto’s. Maar bij deze glanzende foto vertrok mijn gezicht in de grimas van afschuw. Zo’n gezicht dat je trekt bij het zien van zielige hondenfilmpjes waarin een uitgemergelde mishandelde hond de hoofdrol speelt, of als je een foto tegenkomt van een jager die trots poseert bij een afgeslachte olifant (tenminste, als je tegen de olifantenjacht bent).

Waarom doén mensen dit, vraag je je in wanhoop, vertwijfeld, met afschuw, boos en misschien ook wel verdrietig af.

Dat deed ik ook bij de foto die ik zag. Waarom doét zij dit?!? Want bij deze foto ging het om een vrouw. Of meer precies: een kunstenaar, de kunstenaar Marina Abramović.

Wat zag ik op die foto?

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder