In 1982, een paar jaar na Lucy Lippard haar essay over Louise Bourgeois en het beroemd worden van haar werk Femme Maison (1976, zie aflevering 137), heeft Bourgeois haar eerste solotentoonstelling in het MoMa. Overigens is dit het eerste retrospectief van een vrouwelijke kunstenaar, ooit.
In de jaren 1990 (Bourgeois is dan inmiddels 70 jaar) komt haar werk steeds meer op grote overzichtstentoonstellingen wereldwijd terecht. Een van haar cellen staat bijvoorbeeld op de Documenta in Kassel (1992) en een jaar later is haar werk te zien op de Biënnale in Venetië. In 2000 verzorgt ze met I do, I undo, I redo de inauguratie van de Turbineha in het Tate Modern en in 2007/8 heeft ze een hele grote tentoonstelling in Tate Modern.
Haar kunstenaarschap blijft een dagelijkse activiteit, waaronder een samenwerkingsproject met Tracey Emin (Do Not Abandon Me) en een ander project met poëet Bary Indiana (To Whom It May Concern), tot ze komt te overlijden op 31 mei 2010.
Het is Louise Bourgeois vergaan zoals de Guerrilla Girls het op hun poster The Advantages of Being a Woman Artist uit 1986 schrijven: Als vrouwelijke kunstenaar heb je het voordeel dat je weet dat je carrière zou kunnen verbeteren na je tachtigste.
In de afgelopen 42 afleveringen is het gegaan over feminisme en feministische kunstenaars zoals Judy Chicago en Louise Bourgeois. Ik wil de komende afleveringen nog even blijven ‘hangen’ bij een artikel van Lucy Lippard, getiteld ‘What is female imagery?’. Het is een weerslag van een gesprek uit 1973 tussen Lippard, Linda Nochlin, Joan Snyder en Susana Torre, respectievelijk kunstcritica, kunsthistorica, kunstenares (abstracte schilderijen) en architecte.
Waarom zo’n ‘oud’ artikel van stal halen? Omdat het de eerste stappen zijn op weg naar het verhelderen van de beeldtaal van vrouwen en de eventuele verschillen daarin tussen mannen en vrouwen.