Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 16 Verbeelding en fantasie

Susan Hol, RijkGevuldBloemstillevenMetTulp (#3RGBMetTulp), 2017.

Verbeelding en fantasie lijken op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Als ik bijvoorbeeld denk aan mijn fiets die buiten geparkeerd staat, gebruik ik mijn verbeelding en niet mijn fantasie: de fiets bestaat en staat daar echt. In mijn fantasie kan ik me een vliegtuig bij mijn voordeur voorstellen. Hartstikke leuk om te doen! Alleen is het gebruik van fantasie misschien niet zo gepast als je een kunstwerk bekijkt. Later meer daarover.

Fantasie is een eerste aspect van verbeelding, van ‘het vermogen is je iets voor te stellen terwijl het niet voor de zintuigen aanwezig is’ (zie aflevering 15).

Een tweede aspect van verbeelding is ergens iets in zien.

Wat betekent dat?

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder