Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 198 Juanita McNeely liet haar woede de vrije loop

Juanita McNeely, From the Black Space II, 1977, installation view, oil on canvas, 84 x 318 inches (all photos by the author for Hyperallergic).

Foto gevonden bij Hyperallergic.

De Fight Censorship Group (zie afleveringen 196-197) streeft ernaar om seksualiteit openlijk in hun kunstwerken te verwerken en om ‘de man bloot te leggen’, zo schrijft Rosa Lindenburg (feministische kunst internationaal, 1978, p.47).

Ze noemt daarbij kunstenaar Juanita McNeely (1936) als lid van de Fight Censorship Group. Een bijzondere vrouw die al vroeg in haar leven een doodsvonnis kreeg (ongeneeslijke kanker) en dit toch overleefde. Het heeft haar gevormd, in die zin dat ze nog meer dan de andere vrouwen haar woede over hoe vrouwen werden benaderd en behandeld vrijelijk de loop liet, en dan vooral in haar werk.

Shary M. Finnegan heeft zich enorm verdiept in deze kunstenaar en in 2011 een stuk geschreven waarnaar ik graag verwijs. Het is wel in het Engels, maar heeft ook veel foto’s van het werk van McNeely. In dit stuk, deze pdf McNeely, staat dat Finnegan adjunct universitair hoofddocent in de kunstgeschiedenis aan de Parsons The New School for Design is (was?), en figuratief schilder vertegenwoordigd door de Blue Mountain Gallery in New York City.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder