Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 199 Martha Edelheit: baanbrekend kunstenaar!

Martha Edelheit, Tattooed Lady, 1962, oil on canvas, 45h x 50w x 1.50d in, MEDE001.

Foto gevonden bij Eric Firestone Gallery.

Martha Edelheit (1931), geboren New Yorkse, was niet alleen lid van de activistische Fight Censorship Group (zie afleveringen 196-198). Ruim voordat die groep ontstond, maakte ze al deel uit van vele andere groepen. Al waren die meestal gericht op het tentoonstellen van werk.

In de catalogus feministische kunst internationaal (1978, p.47) kom ik haar naam voor het eerst tegen. Op zoek naar meer informatie kan ik in mijn hele dikke en iets dunnere naslagwerken over feministische kunst(enaars) niets over haar vinden.

Raaaarrrrr!

En dat terwijl internet een doos van Pandora blijkt: hoe dieper ik de digitale krochten in duik, hoe meer informatie boven tafel komt en hoe meer lijntjes toch weer onverwacht en verrassend bij elkaar komen. Oké, daar gaan we.

De eerste verrassing is de Reuben Gallery. Ik had nog nooit van die kunstgalerie gehoord, maar Martha Edelheit heeft daar volgens haar ‘eigen’ huidige galerie (Eric Firestone Gallery) in 1960 haar eerste soloshow. Die Reuben Gallery blijkt een ruimte te zijn geweest die werd gerund door kunstenaars. Samen waren ze de leden, en wát voor een leden: de kopstukken van de happenings in de jaren 1958-1963. Happenings die we tegenwoordig performances noemen en die, jawel, dezelfde bron van inspiratie zijn waaruit Marina Abramović zo ruimhartig heeft geput (zie de afleveringen 79-85).

Deze Reuben Gallery was een New Yorkse kunstgalerie die werd geopend door Anita Reuben in de zomer van 1959, op 61 Fourth Avenue. Eigenlijk heette ze Anita Rubin, maar ze heeft – geheel in de geest van die tijd – haar naam wat ‘opgeleukt’, zoals ze vertelde aan Mildred Glimcher (Happenings: New York, 1958-1963, Pace Gallery, New York, 2012, tentoonstellingscatalogus). Mijn bron voor deze info is de site A sky filled with shooting stars, waarvan ik het bericht in deze pdf Reuben Gallery heb geplaatst. De tekst ervan is niet zo boeiend, maar het beeldmateriaal geeft wel goed weer wat er zo’n beetje gebeurde in de kunstgalerie.

Martha Edelheit exposeerde niet alleen bij de Reuben Gallery, ze was ook lid van groep die bestond uit onder andere Jim Dine, Allan Kaprow, Claes Oldenburg en Robert Whitman. Wel apart dat die mannen dan bijna allemaal zeer bekend zijn en Edelheit vrijwel onbekend is. De Happenings, evenementen en nieuwe mediakunst waren in die tijd baanbrekend: grenzen van beeldhouwkunst, schilderkunst en het maken van kunst werden verlegd, aloude definities van kunst werden herschreven. De pioniers hielden het als groep niet heel erg lang vol, de galerie sloot in 1961. (Bronnen: Oxford University Press, Eric Firestone Gallery)

Hoe verging het Edelheit verder?

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder