Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 2 Wat zag ik op die foto?

Susan Hol, Vuurtongen, 2011.

Welke foto? Nou, die ene (niet het bijgaande plaatje, dat is een foto die ik zelf ‘geschoten’ heb 🙂, die ik op internet tegenkwam en waardoor mijn gezicht vertrok van afschuw (zie aflevering 1).

De foto toonde kunstenaar Marina Abramović (1946), liggend op een stellage. Voor zover ik het kon zien was die stellage van metaal. Direct onder haar stonden twee rijen kaarsen (twaalf stuks in totaal). Iemand had die kaarsen aangestoken: de vlammetjes likten hongerig omhoog. De lange balken van de stellage werden bijeengehouden door dwarsbalkjes.

Op de broekspijpen bij haar kuiten en op de kraag van haar shirt was de stof iets lichter, verlicht eigenlijk, door het kaarslicht. Zou dan de warmte van de kaarsen niet worden tegengehouden door een plank, plaat of ander materiaal? Als dat zo was, dan was er niets om haar lichaam te beschermen tegen de hitte. Nou ja, ze profiteerde misschien van een heel klein beetje bescherming door haar kleding van dunne witte stof.

Toch moet de kunstenaar op de foto het heel warm hebben. En zou ze niet bang zijn? Straks vliegt die dunne witte kleding in de brand. Ik ben verbijsterd en staar naar de foto.

Waarom, oh waarom gaat iemand vrijwillig vlak boven een rij brandende kaarsen liggen?!? Abramović kan hier brandwonden oplopen. Haar kleding, haar haren, als die vlam vatten … is er een brandblusser in de buurt?

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder