Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 269 Gloednieuwe visie op kunst als gebaar

Screenshot. Zie voor het YouTube filmpje (5:49 minuten) de link in de eerste alinea.

Het verzorgen van de omgeving bestaat natuurlijk ook uit schoonmaken en opruimen, een ander onderdeel van de sociale creativiteit (zie afleveringen 254-272 en specifiek aflevering 255). Rosa Lindenburg noemt hierbij Mierle Laderman Ukeles, een kunstenaar die al eerder is besproken in de afleveringen 145 en 255. In haar werk, Maintenance Art Works (zie bijvoorbeeld dit filmpje), ofwel ‘onderhoudskunst’, herschept Ukeles de omgeving en maakt zij schoonmaken en opruimen tot kunst (feministische kunst internationaal, 1978, p.43).

Ukeles deelt daarbij buttons uit waarop iedereen kan invullen hoeveel uur zij of hij per dag aan deze kunstvorm besteedt. Het gaat Ukeles niet alleen om huisvrouwen, zij betrekt in haar herwaardering ook beroepsschoonmakers – laagbetaalde en ongeschoolde arbeiders – en maakt collectieve portretten van schoonmaakactiviteiten in grote gebouwen. (1978, p.43)

Kunstenaar Carla Kaper nam specifiek de verzorgende rol van de vrouw als uitgangspunt voor haar Eat Art. Als je kinderen hebt, zo schrijft Lindenburg, wordt je steeds met snoep geconfronteerd. Daaraan is het ontstaan van Suikertiet te danken, een vrouwenborst, opgebouwd uit gekleurde suikerklontjes. Helaas ende jammer … niets van te vinden verder, dus de eigen fantasie gebruiken dan maar 😉 (1978, p.43)

Het moge duidelijk zijn dat vele varianten bij de herwaardering van de traditionele vrouwelijke creativiteit een bron van inspiratie kunnen zijn voor het omvormen tot een bewuste vrouwelijke kunst. ‘Een belangrijke schakel in die herwaardering zou de Hobby-Art kunnen zijn, aldus Lindenberg. (1978, p.43-44)

De Hobby-Art? Wat is dat nou toch weer?

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder