Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 307 Suzanne Lacy, performance op video

Screenshot. Zie voor het YouTube filmpje (8:06 minuten) de link hieronder.

Alweer videotime!

Deze performance is dus getiteld In Mourning and in Rage. In 1997 waarde er een seriemoordenaar rond in Los Angeles die vele vrouwen wurgde en dumpte langs de kant van de weg. De performance zet zich vooral af tegen de mediasensatie die deze moorden tot gevolg had en het daardoor gecreëerde klimaat van angst en bijgeloof. Het doel: een alternatieve interpretatie van de zaak geven, met een feministische analyse van geweld, en het creëren van een openbaar ritueel van woede en verdriet.

De video die in De Appel in 1978 werd getoond van Lacy was Learn Where the Meat Comes From, uit 1976. Een nogal hilarische performance waarvan een fotoreportage rest. In haar boek Leaving Art (Duke University Press, 2010) schrijft ze dat deze performance de ‘verwarrende relatie tussen het lichaam, slachtofferschap en het plegen van geweld onderzoekt’ (p.43).

En toen ontdekte ik een hele serie video’s van Lacy op vimeo. Ze zijn een paar maanden geleden geplaatst. Je vindt daar ook Learn Where the Meat Comes From.

NB. In De Appel, te Amsterdam, vonden performances plaats en waren er video’s en films te zien van 29 november 1978 tot 31 januari 1979, als onderdeel van de museumtentoonstelling Feministische Kunst Internationaal (feministische kunst internationaal, 1978, p.97). De performances zijn besproken in de afleveringen 296-303. In de komende afleveringen volgt een verzameling video’s.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder