Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 308 VideoArt: Marja Samson en haar Sardines Strip

Marja Samson, alias Miss Kerr, alias Miss Behave, Sardine Can, ca. 1975, tin, satijn, bont, glas, glitter.

Foto gevonden op site kunstenaar.

De foto bij deze aflevering, Sardine Can, stamt uit 1975. Kunstenaar Marja Samson heeft blijkbaar in die tijd een soort ‘sardine periode’, want ze maakt in 1976 een performance op video getiteld Sardines Strip (klik op de link en je kunt de video op vimeo bekijken).

Op YouTube vond ik de langere versie van deze video, maar daarbij zit je minutenlang naar een zwart scherm te kijken voordat de kunstenaar ten tonele verschijnt. Gelukkig is de bijgaande vimeo wat ingekort en komt ze meteen op.

Deze kunstenaar heeft een website. Interessant is dat ze heel actief was in de jaren 1970 en 1980. Daarna is het een hele poos stil en recentelijk (2015) heeft ze de boel weer opgepakt. Ik vond nog wel iets op haar site over een restaurant, The Kitchen Club, blijkt dat nrc.nl daar een artikel aan gewijd heeft. Mijn algehele indruk van Samson is dat ze van alles en nog wat heeft gedaan, als het maar niet gewoon en doorsnee was/is.

Hoe dan ook, de video Sardines Strip maakte deel uit van Feministische Kunst Internationaal in 1978.

NB. In De Appel, te Amsterdam, vonden performances plaats en waren er video’s en films te zien van 29 november 1978 tot 31 januari 1979, als onderdeel van de museumtentoonstelling Feministische Kunst Internationaal (feministische kunst internationaal, 1978, p.97). De performances zijn besproken in de afleveringen 296-303. In de komende afleveringen volgt een verzameling video’s met zo min mogelijk tekst.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder