Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 312 Hannagh Wilke, body/videoartist tot aan haar dood

Screenshot. Zie voor het YouTube filmpje (3:34 minuten) de link onderaan deze aflevering.

In 1977 koos Hannah Wilke de beroemde expositie The Bride Stripped Bare by Her Bachelors, Even (1915-1923) van Marcel Duchamp in het Philadelphia Museum of Art uit voor een performance, zo valt te lezen in Vrouw|en Kunst (2002, Taschen, p.559, zie ook aflevering 311).

Gekleed in pak met stropdas begon ze zich achter de transparante muur van Duchamps kunstwerk uit te kleden. Deze striptease, die ze Through the large glassnoemde, diende als commentaar op de cryptische titel van Duchamps expositie. Bovendien gaf ze beide seksen een concrete vorm door zowel de rol van de vrijgezel te spelen als die van de bruid. (Vrouw|en Kunst, p.559)

Hannah Wilke heeft in haar korte leven (1940-1993) nog veel meer gemaakt. Ze werkte zelfs door als body/videoartist in de periode dat de ziekte kanker vat op haar kreeg: ze laat het ziekteproces in al haar ontluistering zien.

Deze video is een mooie hommage aan deze kunstenaar, van een fotograaf die een klein stukje van het kunstenaarsleven van Wilke heeft mogen meelopen.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder