Het artikel en de foto zijn ook hier te vinden.
Tot slot van deze afleveringen over de performances (zie 296-303/304) en video’s en films (zie 304/305-312)in De Appel, te Amsterdam, (29-11-1978 tot 31-1-1979, als onderdeel van de museumtentoonstelling Feministische Kunst Internationaal, feministische kunst internationaal, 1978, p.97), is dan eindelijk de beurt aan Natalia LL.
Van Natalia LL vond ik in eerste instantie maar één video, zo schreef ik in aflevering 305. Eentje waarop ze – gezicht in close-up – een banaan eet. Bij die aflevering staat een foto met een aantal plaatjes uit deze video. Grappig toeval: ik vond diezelfde foto, maar dan in kleur, terug in een oude Volkskrant, van zaterdag 4 mei 2019 (ja, ik loop zéér ernstig achter met kranten lezen, maar daar zit ik verder niet mee 😉 ).
‘Maandag 29 april 2019 moet een goede dag zijn geweest voor kleine, onafhankelijke groenteboeren in de buurt van het Nationaal Museum in Warschau’, zo schrijft Merel Bem in dat Volkskrantartikel. Ze vindt het idee onweerstaanbaar dat het ‘banana eating protest’, zoals het op de sociale media werd genoemd, op die dag in april mogelijk de lokale middenstand heeft laten profiteren. (de Volkskrant, 4 mei 2019, p.9, titel artikel Maandag Banaandag)
Waar het om ging was het nieuws dat het Nationaal Museum de video Consumer Art (1973) van Natalia LL had verwijderd. Het is de video waarin ze niet zomaar hap-kauw-slik-weg een banaan eet, maar deze traag verorbert met veel tong- en lipbewegingen (zie ook aflevering 305). ‘De museumdirecteur, Jerzy Miziolek, had het werk weggehaald, omdat hij gekant is “tegen het tonen van werk dat jonge, gevoelige mensen zou kunnen irriteren”’, aldus Merel Bem. Ze hebben het toch weer teruggeplaatst, voor korte tijd, omdat ‘de afdeling moderne kunst, heel toevallig, wordt heringericht. Dan verdwijnt Consumer Art voor onbepaalde tijd naar het depot’, schrijft Bem. (de Volkskrant, 4 mei 2019, p.9)
De Poolse progressieve politici en kunstenaars roken staatscensuur en verzonnen gauw een protestactie: de bananendemonstratie voor het museum en het plaatsen van selfies met banaan op de sociale media. Bem tipt om op Instagram te kijken voor een stroom aan beelden, onder #nataliall of #bananaselfie. (de Volkskrant, 4 mei 2019, p.9) Het klopt, ze heeft gelijk, ik heb gekeken en heb de bovenstaande hesjteks meteen even gelinkt. Heerlijk, dat internet 🙂
Merel Bem is niet onder de indruk van de originaliteit die de banaan in de Instagram-posters én Natalia LL losmaakt: je ziet de kunstenaar ‘die uitdagend een fallisch stuk fruit eet’. Maar, zo simpel ligt het natuurlijk niet. Natalia LL was zich wel degelijk bewust van oppervlakkige seksuele bijbetekenissen van haar video, die ‘op het eerste gezicht dan ook een glasheldere feministische middelvinger naar het patriarchaat’ was, aldus Bem. (de Volkskrant, 4 mei 2019, p.9)
En er is meer, wat meteen een antwoord is op mijn simpele vraag Waarom?!?!?! (zie aflevering 305).