Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 483 Bemind worden en verliezen

Susan Hol, Licht, 2019, collage, 20x23cm.

Freud heeft in al zijn wijsheid twee typen onderscheiden, weet Mary Kelly, als ze het wat uitgebreider wil hebben over de behoefte om bemind te worden en de angst om geliefde objecten te verliezen (zie aflevering 482). Het gaat om ‘objectkeuzes’ in de liefde.

Kies je (word je verliefd op) een ander als aanvulling (om jezelf volledig te maken, net als toen met je moeder), of omdat die ander je weerspiegelt (je laat zien wat je bent, was, wilt zijn, enzovoort)? Dan ben je in het eerste geval het afhankelijke type volgens Freud (de vrouw die zorgt of de man die beschermt), en in het tweede geval het narcistische type.

Kelly noemt dit tweede type niet alleen narcistisch, maar ook vrouwelijk. Waarom? Wat heeft ze precies voor ogen? De behoefte van vrouwen om bemind te worden of de angst om geliefde objecten te verliezen? Hebben mannen dat niet dan? Lijkt mij toch van wel.

Of gaat het om de gerichtheid op zichzelf (wat immers de definitie van narcisme is)? In die jaren 1970 focussen vrouwen/feministen/kunstenaars zich op de vrouw, de vrouwelijke cultuur, (oer)moeders, het vrouwenlichaam, de ervaringen van vrouwen, het spreken van vrouwen enzovoort (zie bijvoorbeeld ook aflevering 477).

Misschien wordt het wat duidelijker allemaal als ze haar bevindingen loslaat op de kunstpraktijk van vrouwen. Ze doet dat in vier onderdelen: vrouwelijke cultuur (moeder kunst), vrouwelijke anatomie (body art), vrouwelijke ervaring (ego kunst), en vrouwelijk discours (de ander kunst).

*Uit: Mary Kelly, On sexual politics and art. In: Framing Feminism, Art and the Women’s Movement 1970-85. Eds. Roszika Parker en Griselda Pollock, Pandora Press, Londen, 1987, pp.303-312.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder