Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 6 Zo, dat is gelukt!

Susan Hol, Gekleurd, 2011.

Wat is gelukt?

Geraakt worden!

Hoezo dat dan?

Nou, die foto van Abramović’ performance op het bed met kaarsen voldoet aan wat ik zelf zo graag ervaar bij kunst: geraakt worden.

Er is alleen 1 dingetje. Ik dacht bij geraakt worden altijd aan iets moois, aan gegrepen worden door zoiets als ‘schoonheid’. En nu gebeurde het tegendeel, ik was geschokt, verbijsterd en vervuld van afschuw.

Het klinkt misschien wat suf, of noem het (vrij hardnekkige) naïviteit, maar bij geraakt worden denk ik aan een zachtjes ingehouden voor mezelf ‘mooi!’ fluisteren, of dit juist (of ik wil of niet) hard uitroepen.

Zo werd ik op een dag als door de bliksem getroffen door een aantal schilderijen van Alexej von Jawlensky.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder