Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 658 Rebel 1 Christine de Pizan, Vrouwe Rede

Screenshot. De links naar deze film op YouTube staat in de laatste alinea, en in de lijst met bronnen.

Christine de Pizan (ca. 1364-ca. 1430), denker en schrijver, haakt in op het vroege vijftiende-eeuwse debat over de gelijkheid van de seksen.

Jawel, toen al. Kunnen we nu dan eindelijk een beetje opschieten?

Het bekendste en belangrijkste werk van De Pizan is haar Livre de la Cité des Dames (Boek van de stad der vrouwen). Daarin werkt ze een beeldspraak uit die het beledigen van vrouwen door mannelijke schrijvers – waar ze behoorlijk overstuur van raakt – moet rechtzetten. Ze doet dat aan de hand van drie figuren: Vrouwe Rede, Vrouwe Rechtvaardigheid en Vrouwe Recht. Vrouwe Rede helpt haar om de dingen helder te zien en haar filosofische argumenten (stad) te bouwen op logica.

In de stad der vrouwen verzamelt De Pizan alle goede en deugdzame vrouwen die daar bescherming kunnen vinden en actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ze geeft daarbij een opsomming van vrouwen uit de Bijbelse traditie en klassieke mythologie die als voorbeeld dienen voor de goede en deugdzame vrouwen.

Haar Livre de la Cité des Dames fungeert nu in feite als een soort wereldwijde encyclopedie van belangrijke vrouwen.

Medieval Tales in Performance heeft een erg leuk YouTube-filmpje gemaakt, uitgevoerd en bewerkt door Haleigh Ciel, geproduceerd door Evelyn Birge Vitz en geregisseerd door Abby Wahl.

Bronnen die ik heb gebruikt voor deze info:

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder