Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 661 Rebel 4 Natuurkundige Laura Bassie

Afbeelding gevonden bij lanuovabq.it.

In de context van het debat over gelijke rechten (zie aflevering 660) putten vrouwen moed uit de uitreiking van een doctoraat in de filosofie door de universiteit van Bologna aan de briljante Laura Bassi in 1732.*

De Italiaanse Laura Bassi (1711-1778) bouwt een academische en wetenschappelijk carrière op, ondanks het feit dat ze geen toegang heeft tot colleges en universiteiten. Ze heeft het geluk dat ze normale ouders heeft met voldoende inkomen die haar een privé-opleiding gunnen. Als ze haar filosofie-bul van de universiteit ontvangt, krijgt ze ook toestemming om les te geven. Uiteindelijk is ze hoogleraar in de natuurkunde geworden.

Bassi is newtoniaans, ze probeert de theorieën van Newton op veel onderzoeksterreinen toe te passen, vooral op het gebied van elektriciteit. Ondertussen is ze ook getrouwd en baart ze acht kinderen. Met de leerstoel in de experimentele fysica aan het Instituut van Wetenschappen heeft ze voor het eerst geen last van opgelegde beperkingen vanwege haar vrouw-zijn. Ze is dan de eerste vrouw ter wereld die een universitaire leerstoel bekleed.

Haar werkzame leven lang geeft ze waar het kan onderwijs en voordrachten en werkt ze onvermoeibaar voort aan haar onderzoeken.

Bronnen die ik heb gebruikt voor deze info:

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder