Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 670 Rebel 13 Guerrilla Girls

Screenshot. Guerrilla Girls, The Male Graze, juni 2021. De link naar deze film op YouTube staat in de laatste alinea.

Het is een enorme sprong in de tijd, van Josephine Butler die in 1906 overleed (zie aflevering 669) naar de Guerrilla Girls die sinds 1985 stampij maken, maar dat moet maar even.

Voor mij is het moment aangebroken om alle lijntjes van mijn onderzoek bij elkaar te brengen, waardoor dit Feuilleton Abramović enigszins stil ligt. Ik schrijf dus wel, maar niemand die het ziet 😉 Bij het checken van info kwam ik een nieuw project van de Guerrilla Girls tegen. In dit feuilleton heb ik deze groep feministische activistische kunstenaars maar één keer genoemd, in Aflevering 138 Louise Bourgeois is beroemd op haar tachtigste. Apart wel, want ik heb toch regelmatig op hun website gekeken.

Hoe dan ook, ze zijn bezig met een nieuwe actie: The Male Graze. Met billboards op allerlei plekken online en in allerlei plaatsen in Engeland, roepen ze op om in musea te gaan tellen: het aantal naakte vrouwen versus het aantal vrouwelijke kunstenaars. Hun leus: Kunsthistorici noemen het The Male Gaze (de mannelijke blik). Guerrilla Girls noemen het The Male Graze (het mannelijk grazen). De term ‘male gaze’ werd in 1975 bedacht door Laura Mulvey, een Brits feministisch filmcriticus. Kortweg gaat het over het mannelijk oogpunt in kunst, cultuur en maatschappij (zie aflevering 311).

Bij de actie hoort ook een activistisch YouTube-filmpje!

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder