Feuilleton Abramovic - PhD

Aflevering 84 Seven easy pieces

Filmstill ‘Seven Easy Pieces’ Abramović, kaarsen-performance.

Klik hier voor de gehele film, duurt ruim anderhalf uur. De kaarsen-performance begint op 27:50.

Seven Easy Pieces van Karan (zie aflevering 83) is een concept uit de modewereld. Karan introduceerde dit 1985 en het is nog steeds populair. Zij ontdekte een manier voor de (zaken)vrouw om aan de hand van zeven basiskledingstukken snel en gemakkelijk met de juiste kleding de deur uit te stappen.

Hoewel de kunstenaar Abramović en haar werk moeilijk te verenigen zijn met zoiets lichtvoetigs als mode, was ze buiten haar werk wel degelijk geïnteresseerd in mode. Tot nog toe heb ik nergens gelezen dat Abramović met haar titel een knipoog maakt naar Donna Karan. Bijna niemand heeft het over het waarom van Abramović’ keuze voor de titel Seven Easy Pieces.

Alleen in haar biografie When Marina Abramović dies rept James Westcott over ‘cheekily titled Seven Easy Pieces’ (Westcott, 2014, p.289). Hoe Westcott daarbij komt is niet duidelijk, mogelijk is het zijn eigen interpretatie. Wat ik wel apart vind, is dat die titel kan wijzen op een ironie die in ieder geval niet spreekt uit het soort werk dat Abramović maakt.

Het Guggenheim Museum te New York zag brood in Abramović project Seven Easy Pieces. In november 2005 vonden in de hal van het Guggenheim Museum de re-enactments plaats. In 2007 kwam een anderhalf uur durende film beschikbaar met (delen van) de uitvoering. Als je op de foto bij deze aflevering klikt, ga je naar de pagina waar je de gehele film kunt bekijken. Het vraagt geduld, vertraging en enige mentale stevigheid om het allemaal te kunnen (aan)zien.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder