Levenswijsheden

De Lok, of hoe het haar van vrouwen de dood tot gevolg kan hebben

Susan Hol, helemaal kaal sinds 10102020.

Op het journaal zag ik een Op1-momentje van de avond ervoor. Dilan Yeşilgöz, Yesim Candan en Fidan Ekiz knippen uit solidariteit met Iraanse vrouwen een stuk van hun haar. Aan hun gesprek te merken (zie dit stukje YouTube) is het echt ‘een ding’, een soort van heftig, om zomaar de schaar in je haar te zetten. Inmiddels is het feit dat onze minister van Justitie een lokje afknipte in allerlei media nogal nieuws.

Mooi, want daar ging het om: reuring bewerkstelligen om de vrouwen die in Iran demonstreren voor meer vrijheid te ondersteunen. Nu was onze minister niet de eerste en is ze zeker niet de enige topvrouw die eigenhandig kapper speelde, helemaal goed. Wereldwijd verdwijnen lange lokken van vrouwenhoofden.

Nu wil ik ook best een stuk uit mijn haar knippen, ware het niet dat ik helemaal geen haar heb. Door Alopecia (een auto-immuunreactie waardoor het lichaam haren afstoot) kan ik onmogelijk het voorbeeld van allerlei topvrouwen, beroemdheden en gewone solidaire vrouwen volgen. Maar ik heb wel een ideetje!

Wat als we nu gewoon allemaal in plaats van zo’n schaartje de tondeuse pakken en ons haar afscheren? Haar heeft verder geen enkel nut en blijkbaar zet het bepaalde mannen aan om vrouwen tot en met de dood te dwingen hun haar te bedekken. Of om andere idiote dingen te doen. Weten jullie nog van De Klap? Dat Will Smith het podium op stampte om grappenmaker Chris Rock in het gezicht te slaan en even later, vanaf zijn zitplaats, tot twee keer toe te schreeuwen: ‘keep my wife’s name out of your fucking mouth’, omdat Rock een kaal-hoofd-grapje maakte terwijl hij keek naar Pinkett Smith, de actrice met Alopecia?

Wat een ophef gaf dat zeg. Pinkett Smith rolde een keer met haar ogen en daarmee had het klaar kunnen zijn. Stomme grap misschien, maar meer ook niet. Haar kaalheid is bepaald geen geheim en ze ziet er prachtig uit zonder haar. Maar haar echtgenoot besloot ‘de echte man’ uit te hangen en liet zijn vrouw als woordeloos wezen achter.

Jongens, meisjes ook, mensen, het gaat maar over hoofdhaar. Ik kan hier hetzelfde schrijven als in De Klap, namelijk dat sinds ik rondloop met een kaal hoofd, ik merk hoe belachelijk belangrijk vrijwel iedereen een hoofd vol haren vindt. En waarom? Er wordt geschoren, gewaxt, geëpileerd en gelaserd om allerlei overtollige haren kwijt te raken, maar oh wee als op het hoofd de golvende lokken ontbreken.

Deze aanbidding van hoofdhaar gaat blijkbaar zo ver dat sommige mannen zich geroepen voelen vrouwen te dwingen hun haren te bedekken, en als ze dat niet doen ze desnoods dood te knuppelen. Dus, ik zeg, nogmaals, laten we met z’n allen dat hele idee van de met glanzende, liefst krullende, haren omlijste perfecte schoonheid loslaten. Als alle vrouwen hun hoofd kaalscheren, is er geen bedekking meer nodig en kunnen alle vrouwen die dat willen hun hoofddoek afdoen.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder