Women in art

Een integer kunstenaar: Tinkebell

In de loop van mijn promotieonderzoek heb ik steeds meer waardering gekregen voor kunstenaar Tinkebell. Die waardering groeide toen ik afgelopen donderdag 8 maart een interview op de radio met haar hoorde. Terwijl ik in mijn witte bolletje over de Nederlandse snelwegen tufte, op weg om een expositielokatie te bekijken voor mijn eigen beeldend werk, hoorde ik haar glashelder uitleggen hoe zij werkt, hoe zij dat deed in Fukushima en waarom. De interviewers waren perplex dat zij, nadat zij gevraagd was voor dit project, spontaan in het vliegtuig naar Japan sprong. De interviewers hadden een vooraf nauwkeurig uitgewerkt plan verwacht, dus bleven ze aandringen of Tinkebell niet echt, echt niet, ook niet een klein beetje een plan had gehad? Neen. En Tinkebell bleef kalm vertellen hoe zij het project had aangepakt: volkomen open naar Japan, luisteren en observeren, letten op dingen die opvallen en daar iets mee doen. Een heel andere route dan die van de vooropgezette meningen en ingenomen posities. Precies die plek waar een kunstenaar verschil kan maken.
De Volkskrant had de dag erna, 9 maart, een artikel met de vreemde titel Hoe eenzaam is het bij tijd en wijle om Tinkebell te zijn? Vreemd, omdat, nou ja, je interviewt een kunstenaar die al heel wat werk op haar naam heeft staan en dát is je insteek? Raarrr. Maar goed, tussen al het gewroet naar die eenzaamheid komt de integriteit van kunstenaar Tinkebell vrij duidelijk naar voren en precies dat vind ik zo bewonderenswaardig. Geen knieval naar de commercie maar puur zoeken naar ‘dingen […] die niet kloppen’. Ze maakt ‘alleen dingen die artistiek gezien iets toevoegen’, dus geen werk dat alleen maar de verkoop als doel heeft.
Op de vraag of ze een activist is zegt ze: ‘Een activist heeft de waarheid in pacht, zo ben ik helemaal niet. Ik observeer wat we doen met z’n allen en af en toe vergroot ik iets uit om te laten zien dat sommige dingen nogal raar in elkaar zitten. Zo van: daar moeten we nog eens naar kijken, want dit kan toch niet de bedoeling zijn?’
Het hele Volkskrant-interview met Tinkebell vind je hier.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder