Filosofie Wat betekent …

Egocentrische waarneming

De term egocentrische waarneming komt van Gregory Currie en is beschreven in Image and mindAls je iets gewoon ziet, bijvoorbeeld een fiets, dan speelt informatie over de ruimtelijke en tijdelijke relaties tussen het geziene object (de fiets) en jezelf een rol. Dit soort informatie noemt Currie egocentrische informatie. Dat zien je voorziet van egocentrische informatie is verbonden met het feit dat zien perspectivisch is: ik zou mijzelf niet in de wereld kunnen plaatsen als ik de wereld niet vanuit een specifiek perspectief zou zien. Vanuit welk perspectief ik de dingen zie hangt af van de locatie van mijn lichaam (waar ik sta of zit) – of tenminste mijn ogen – verbonden met de dingen die ik zie. Foto’s bijvoorbeeld bevatten geen egocentrische informatie. Een foto zien vertelt me niet veel over waar het gefotografeerde object in relatie tot mij is. Een foto vertelt me niet of het ei nu drie minuten heeft gekookt, zoals ik denk, of vier seconden langer. Een foto laat me geen veranderingen in het object zien terwijl ik ernaar kijk.

Delen:

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder