Projecten beeldend

Expo Chaugey 2019 (oh, toch niet)

Susan Hol, RijkGevuldBloemstillevenMetTulp (#4RGBMetTulp), 2018.

In het kasteel Château de Villersexel bracht ik in 2013 twee nachten door. Het was een prima pleisterplaats in de buurt van het feest dat ik zou bijwonen. Nu bleek het kasteel en haar eeuwenoude interieur zelf ook een feest, zeker voor een fotograaf op zoek naar bijzondere plaatjes. De achtergrond van dit RijkGevuldBloemstillevenMetTulp (#4RGBMetTulp) 2018 komt daarvandaan: een foto van de metershoge boekenkast vol boeken uit de oude tijd in stemmig bruin achter glas.

Ik ben óók dol op boeken! Dus ik werd helemaal vrolijk van het idee om mijn foto van deze fantastische boekenkast te combineren met mijn andere favoriet, tulpen.

Waarom toch weer een tulpenproject (nummer 4 inmiddels, de vorige vind je hier (2014/15), hier (2016), en hier (2017/18))?

‘Nou gewoon’, zeg ik mijn dochter na toen ze nog op de middelbare school zat (haar zoons zijn bijna zover om dat als standaardantwoord te gaan gebruiken 😉 ) Bovendien sta ik daar niet alleen in, want de leden van de FB-tulpengroep doen lekker enthousiast nog een keer mee door hun foto’s van tulpen daar te plaatsen.

Opbouw
Het was deze keer wel zoeken naar een manier om én de boekenkast én de tulpen tot hun recht te laten komen. Wat werkte bleek het iets vervagen van de tulpenfoto’s. Bij dit project 2018 leek het me leuk om echte tulpenvazen mee te nemen in het totaalbeeld, dus vroeg ik in de FB-tulpengroep: Heeft er iemand een (foto van) een tulpenvaas? Je weet wel, zo’n ding met twee, drie of meer tuitjes om elke tulp apart in te plaatsen. Het moet een foto zijn die ik vrij kan gebruiken, dus waar geen rechten van anderen op zitten. 🧐

Een vraag die werd beantwoord met foto’s van heel verschillende tulpenvazen. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren! Het was leuk om die variatie te zien én op te nemen in het totaalbeeld.

Expositie
2018 was een druk jaar, met (naast redactiewerk en werken aan mijn filosofie-proefschrift) de afronding van #3RGBMetTulp en mijn expositie in Berlicum van 8 april-1 juli 2018 waar een grote afdruk van #3RGBMetTulp te zien was, samen met de tulpenwerken van de vorige projecten en ander werk.

De opbouw van dit #4RGBMetTulp ging daarom met hapjes en brokjes, waarvan ik de tussentijdse resultaten publiceerde in de FB-groep om iedereen te laten meegenieten. 2018 werd 2019. Het plan om #4RGBMetTulp te exposeren in Chaugey, FR, ging door omstandigheden van de organisatoren helaas niet door.

Slot
Ter afsluiting van #4RGBMetTulp heb ik, natuurlijk, net als de andere jaren, een filmpje gemaakt en ansichtkaarten laten drukken. Elke deelnemer aan dit project heeft een ansichtkaart ontvangen.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder