Projecten beeldend

Expo kaartenbom 2020/21 (#RGBMetTulp coronaproof!)

Susan Hol, RijkGevuldBloemstillevenMetTulp (#6RGBMetTulp), 2020.

Het is december 2020, de laatste maand van het ‘coronajaar’, en het project #6RGBMetTulp is een feit. #6? Ja! #6! Zes heerlijke projecten, met fijne mensen, hard werken (vooral voor mij dan 😉 ) en veel genieten voor ons allemaal.

In 2014 start de reeks RijkGevuldeBloemstillevens (#RGB) met een stilleven vol verschillende bloemen. Mijn inspiratiebronnen zijn de bloemstillevens van de oude meester Rachel Ruysch en haar collega’s, Ên de bloemenfoto’s die je met enige regelmaat op de sociale media ziet verschijnen. Het eerste #RGB is opgebouwd uit foto’s die mensen mij – na mijn oproep – via de sociale media toestuurden. Het jaar daarop speelden tulpen de hoofdrol en dat is sindsdien zo gebleven (#RGBMetTulp)

Van elk project is een blog verschenen, waarbij de titel van het blog verwijst naar het tentoonstellen van het eindproduct: het rijk gevulde bloemstilleven:

  1. Ontwerpwedstrijd Rijksstudio Award 2014/2015 (#RGB);
  2. Flash Expositie 2016 en Expo Eglise Saint Sulpice (Chaugey, 2017) (#2RGBMetTulp);
  3. Expo Berlicum (Noord-Brabant) 2018 (#3RGBMetTulp);
  4. Expo Chaugey 2019 (oh, toch niet) (#4RGBMetTulp);
  5. Expo online exto.nl 2020 (coronaproof!) (#5RGBMetTulp).

Elk jaar, als de tulpenfoto’s de FB-tulpengroep binnenstromen, heb ik totaal gÊÊn idee wat ik ervan zal gaan maken. Het is dan ook heel bijzonder om te merken dat er toch steeds weer een werk uitrolt en dat dit – op het hoofdonderwerp Tulp na – compleet anders is dan de voorgaande werken.

Dit jaar, 2020, wilde ik de tulpen in de foto’s zelf helemaal apart alleen in het zonnetje zetten. Ze zijn zo mooi op zichzelf! Dus begon ik met 1 foto, bewerkte deze en plaatste het resultaat in de FB-tulpengroep. De reacties waren heel enthousiast, dus blijkbaar was dit ook voor anderen best een goed idee 😉

De volgende dag bewerkte ik foto 2 en plaatste het resultaat in de FB-tulpengroep, de dag daarop foto 3, tot er in totaal na 45 dagen 45 kunstwerkjes waren verschenen. Van sommige ingestuurde series tulpenfoto’s, bijvoorbeeld de weg van frisse verse tulp tot uitgebloeid frutsel (ook prachtig), maakte ik een compositie.

Expositie
En toen riep iemand: ‘Wow! Het zijn allemaal plaatjes! Ik wil een kaartenboekje!’
Heerlijk, dat enthousiasme en het viel mooi samen met mijn voorzichtig plannen in die richting. Een kaartenboekje is met 45 kunstwerkjes niet zo handig (veel, duur, bewerkelijk), bovendien kun je dan niet zelf kiezen en/of meerdere stuks van 1 kunstwerkje bestellen. Dus kozen we voor setjes ansichtkaarten.

Ik ben nogal een pietlut als het gaat om afdrukkwaliteit, dus wilde ik bestellen bij fotokaarten.nl: zij leveren goed werk wist ik uit ervaring. Bovendien hebben ze een heel fijne website waar je met een paar handelingen je kaarten klaar kan zetten, al moest ik die handelingen dan wel 45 keer herhalen 😉 En ik moest de kunstwerkjes in photoshop omzetten naar ansichtkaartenformaat: 15 x 10,5 cm, in plaats van de vierkantjes die ze waren.

Al met al bestelde ik 549 ansichtkaarten!! Is dat een tulpenkaartenbom or what!?!
En ze zijn prachtig geworden, op 300 grams kaartpapier en aan de voorzijde gelamineerd. Het was een enorm genoegen (en werk 😉 ) om de bestellingen klaar te maken en op te sturen.

Slot
Met een grote grijns van genoegen schreef ik voor elke deelnemer de gebruikelijke ansichtkaart met het totaalbeeld van dit project. Een grijns die groter werd toen de pakketjes en kaarten op de deurmatten waren geploft en ik de reacties mocht ontvangen 🙂

Ter afsluiting van #6RGBMetTulp heb ik weer een filmpje gemaakt, dat zoals gewoonlijk een beetje geduld vraagt, het meditatieve momentje met muziek van Joost Brands.

Laatste nieuws: het #6RGBMetTulp komt in maart/april 2021 op de expositie van Beeldend Veenendaal te hangen (als, mits, tenzij … corona … Lees ook Expo Beeldend Veenendaal 2020).

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder