Projecten beeldend

Expo online exto.nl 2020 (coronaproof!)

Susan Hol, RijkGevuldBloemstillevenMetTulp (#5RGBMetTulp), 2019/20.

15 Januari 2019 schrijf ik in de FB-tulpengroep: Mijn eerste bosje uit NL. Rob Veer nam ze mee!

Waarop Ineke schrijft: Gaan we weer foto’s voor je maken Susan?

En wat zeg ik dan? Welja! Geen idee wat ik er deze keer mee zal doen, maar aangezien er toch elke keer iets uitkomt, vertrouw ik er maar op dat het gewoon nóg een keer lukt 😄

Ik geloof dat Ineke er wel blij mee was, want haar antwoord is: Yeahhhh🤩🌷💐

😉 Aldus de geboorte van #5RGBMetTulp.

16 Januari 2019 plaats ik de eerste foto’s en schrijf erbij: Tjonge, ik zíe ze bijna uit de vaas groeien! Waarop Carel een foto van zijn tulpen stuurt en schrijft: Ook hier wordt de vaas te klein.

10 Februari plaatst Pien vijf tulpenfoto’s in de FB-tulpengroep. Op de achtergrond is haar prachtig gedecoreerde muur te zien. Hee, denk ik, idee! Waarom niet deze keer dat vaasje tulpen voor of bij een bijzonder ‘ding’ zetten en dat samen fotograferen? Het #5RGBMetTulp wordt dan een collage met tulpen en bijzondere dingen. Terwijl ik daarover nadenk plaatst Mies haar tulpenfoto’s, de vijf stappen van verse tulp tot totaal uitgebloeide. Heerlijk! En maak ik een bericht over dat bijzondere ding bij de tulpenfoto.

24 Februari komen de eerste foto’s met tulp en ding binnen, nou ja, ding, Ineke heeft haar lief tussen de tulpen gezet en daarvan foto’s gemaakt 🙂

1 Maart plaatst Carel foto’s van zijn tulpen met de schilderijen van zijn hand op de achtergrond, en een paar foto’s van tulpen met beeldjes. Een dag later komt Mies met een foto van een vaas kleurige tulpen bij een klein schilderijtje en schrijft daarbij: … van mijn zus die in 2016 overleden is. Erfenis dus.

9 Maart plaats ik het resultaat van #4RGBMetTulp, want daar werkte ik ondertussen ook aan door (zie blog en/of afbeelding bij Werk aan de Muur. De volgende dag plaats ik de link naar het YouTube-filmpje van #4RGBMetTulp en meld ik dat de ansichtkaarten van het resultaat van dit project zijn besteld. Het is op die dag dat Dorien haar foto plaatst van een: Boeketje naast een klok die mijn vader zelf gebouwd heeft. Gaaf!

15 Maart. Meer tulpen van Ineke, hele kleurige, mét als ding … een beeldje.

18 Maart barst Anneke los met traditiegetrouw een foto van een prachtige wijdlopende bos. Hoe doet ze het elke keer?!? En een gemengd bosje. En een foto van een volle bos tulpen met twee beeldjes van merels, erg leuk. Twee dagen later plaatst Mies foto’s van kleine trostulpjes met puntige bloembladeren, heel bijzonder.

24 Maart komt vers van de pers een tulpenfoto van Lida tevoorschijn in de tulpengroep, witte met een geel hart. Marjanne komt dan met, ik citeer: m’n eerste bossie in 2019 met geblazen glazen vogeltjes vanuit Leerdam en een Delftsblauw tulpenbord. De volgende dag heeft Wil zijn foto’s van intens gele tulpen geplaatst en twee dagen later komt Lida met foto’s van knalrode tulpen.

1 April plaatst Wil, zonder dollen, een foto van een witte tulp met een duidelijke paarse streep in het midden van elk bloemblad, heel apart! De volgende dag plaatst Inge een foto van: Mijn eerste vrolijke bosje tulpen! temidden van allemaal leuke ‘dingen’.

7 April schrijft Mies bij twee foto’s met tulpen: Gedeelte van de tulpen was topzwaar en brak de stelen. Ik vind ze niet zo mooi. Het vaasje heb ik geërfd van mijn moeder. Voor mij een onbekend fenomeen, stelen die breken, maar de foto’s waren mooi. De volgende dag plaatst Marianne een foto van twee bosjes tulpen, knalgeel en dieprood, mooi contrast.

9 April komen foto’s van Anneke binnen, van de tulpen die ze bij haar schoondochter heeft gezien: tulpen aan de bol, grotendeels uitgebloeid en rommelig alle kanten op wijzend … heerlijk! Én er verschijnen bedankjes van deelnemers aan #4RGBMetTulp, de ansichtkaarten zijn gearriveerd 🙂 Carel schrijft die dag: Tulpen van Erwin Olaf in Den Haag en heeft daarbij een zwartwitfoto geplaatst van … nou ja, dit dus: link. Na-apert die Erwin! 😉 Marjanne heeft dat werk van Erwin ook gezien en haar foto ervan bij hetzelfde bericht geplaatst.

10 April, Marjanne: Tulpen uit de voortuin geplukt, shinen in de achtertuin. En shinen doen ze, heldergele tulpen in het zonlicht.

24 April plaatst Lida foto’s van dieppaarse, knalrood-met-gele en rozige tulpen, in Essen, schrijft ze erbij. En ergens in dit tulpengeweld is ook de bijdrage van Roos binnengekomen: haar van hout gemaakt rode tulpjes (haar webshop).

Eind april is de stroom wel zo’n beetje opgedroogd. De tulpentijd is voorbij en het is volop lente met honderden andere prachtige bloeisels. Wat nu? Eh, nou ja, nu moet ik mijn creatieve krachten bundelen … Wat helpt is een onverwacht cadeautje van mijn lieve vriendin Jannie in mijn Franse brievenbus: een boekje uit 1910 over tulpen. De omslag ervan wordt de basis voor het #5RGBMetTulp.

17 November 2019 ben ik eindelijk zover om een eerste begin van het #5RGBMetTulpenkunstwerk te presenteren in de tulpengroep. Dan lange tijd niks … terwijl in januari 2020 alweer nieuwe tulpenfoto’s de FB-tulpengroep binnenstromen! Gelukkig kunnen die twee sporen gewoon rustig naast elkaar bestaan.

7 Februari 2020 is het #5RGBMetTulpenkunstwerk weer een stapje verder!

Maar dan, 16 februari 2020, meld ik me aan voor de expositie van Beeldend Veenendaal en beloof een installatie (3D-kunstwerk) en een ‘schilderij’ (2D-kunstwerk) in te leveren. Spannend en hartstikke leuk! Voor wie het niet weet: meedoen aan een expositie is behoorlijk veel werk, en in mijn geval betekent het ook een aantal extra ritjes FR-NL en vice versa. Dus het tulpenproject lag weer even stil. Begin maart heb ik mijn werk bij Beeldend Veenendaal ingeleverd en toen … kwam alles krakend en piepend tot stilstand … corona. Ik hebt wat dingetjes opgeschreven over dat avontuur in het blog Expo Beeldend Veenendaal 2020.

3 April 2020 staat de derde post met de vorderingen van het #5RGBMetTulpenkunstwerk en 5 april de volgende, al is het maar om even wat kleur aan de lastige corona-dagen te geven. In de daaropvolgende tijd kleurt de tulpengroep als een regenboog, met de ene bijzondere tulp na de andere. De vorderingen van het #5RGBMetTulpenkunstwerk post ik weer 26 en 27 mei, en 23 augustus.

25 Augustus. #5RGBMetTulp is klaar!

Expositie
Ik hád bij Beeldend Veenendaal het #5RGBMetTulp kunnen inleveren, maar ik wilde het liefst mijn dertig collages tentoonstellen. Het was geen gemakkelijke keuze, want de tulpenkunstwerken zijn erg mooi en nogal geliefd bij veel publiek. Om toch nog een soort van expositie van dit werk en de andere tulpenkunstwerken in coronatijd te realiseren, heb ik bij exto.nl een online-expositie gemaakt. Kan je even rustig alle beelden bekijken.

Slot
Ter afsluiting van #5RGBMetTulp heb ik een filmpje gemaakt en ansichtkaarten laten drukken. Elke deelnemer aan dit project heeft een ansichtkaart ontvangen. Het filmpje vraagt een beetje geduld, een meditatief momentje moet je maar denken (de muziek van Joost Brands helpt daar enorm bij).

De blogs van de vorige tulpenprojecten vind je hier (2014/15), hier (2016), hier (2017/18) en hier (2018/19).

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder