Projecten beeldend

Filmbliknarcissen

Susan Hol, Filmbliknarcissen, 2021; doorsnede 15 cm; giethars, gedroogde narcissen (bewaard in klein filmblik sinds de jaren 1990), gehaakt katoenen ophangsysteem.
Kopen? Voor € 75,- kan ik er wel afscheid van nemen.

Bijzondere naam hè? Dat komt, eeuwen geleden, ongeveer in het jaar 1990, raakte ik enorm gecharmeerd van de vorm van de narcis en vooral de uitgebloeide vorm.

Ja, de mensen die mij een beetje kennen weten dat ik nogal fan ben van uitgebloeide en opgedroogde bloemen 😉

Het bosje narcissen dat ik toen had wilde ik in ieder geval bewaren. Hoe lang, waarvoor en waarom? Geen idee. Wat ik ermee wilde doen? Daar zou ik op een dag vast wel opkomen.

Op een gegeven moment kreeg ik een klein zilveren filmblik (je weet wel, die van de nationale bioscoopbon) in handen. De narcissen pasten daar voorzichtig opgerold precies in. Het bleek een heel goede, stofvrije plek om ze te bewaren. En bewaren deed ik, tjonge jonge, wat bewaarde ik dat opgerolde bosje droge narcissen. Ze verhuisden mee van de huurflat in een heel drukke straat in Utrecht naar het koophuis in een superrustige buurt in dezelfde stad. Ook bij de verhuizing naar Frankrijk gingen ze mee. Ze overleefden elke opruimronde die ik eens in de zoveel jaar houd. Dan maakte ik het blikje open, staarde naar de inhoud en deed het blikje weer dicht: te mooi om weg te doen, maar geen idee wat ermee te doen.

Tot ik in 2018 giethars ontdekte (zie Vier blootgestelde tulpen). Niet per se gemakkelijk materiaal om mee te werken, weet ik inmiddels uit ervaring, maar wel precies goed voor wat ik wil maken: een stevig maar transparant omhulsel voor de prachtige vormen die de natuur biedt. Met giethars kan ik die vormen fixeren, langdurig behouden en vooral tentoonstellen. De door mij lang bewaarde verstopte vormen krijgen zo hun openbare plaats terug.

De narcissen heb ik ín het filmblik overgoten met giethars en daarna wekenlang laten drogen. Vervolgens heb ik met een ijzerzaag het filmblik open gezaagd om de gietharsvorm eruit te bevrijden. Om het geheel te kunnen ophangen heb ik er een cirkel van katoen omheen gehaakt en een gehaakte lus aan vast genaaid.

De bijgaande foto heb ik met mijn telefoon gemaakt in het licht van de zon. In het echt is dit gietharswerk veel mooier, omdat je dan het fijne netwerk van de bloemblaadjes veel beter ziet. Als ik een plek vind om dit werk tentoon te stellen, zal ik dat zeker doen en laten weten waar het te bezichtigen is. Je kunt ook contact met mij opnemen, dan spreken we iets af voor een bezichtiging op een plek naar keuze.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder