Gina Pane (1939 – 1990) is van Italiaanse afkomst. Ze studeerde in Parijs aan de École des Beaux-Arts. In haar beginjaren (1962-1967) maakte ze geometrische abstracte sculpturen. Later kwamen daar installaties bij. Haar interesse in het menselijk lichaam groeide. Ze plaatste het menselijk lichaam in de natuur, bijvoorbeeld in haar project Protected Earth (1968-1970).
Gina Pane heeft politieke protesten in mei 1968 in Parijs bewust meegemaakt. Internationale conflicten als de Vietnam-oorlog zijn ook niet aan haar voorbijgegaan. In 1968 ging ze minutieus voorbereide en gedocumenteerde acties uitvoeren. In een van die acties, Unanaestheticized Climb (1971) klom ze blootsvoets op een ladder met sporten met scherpe uitsteeksels.
In een aantal werken beschouwt ze, naast het lichaam, ruimte en tijd als materiaal. Het enige dat rest van deze werken is fotografische documentatie. De werken zouden naar verluid een onderzoek naar een andere taal zijn, naar de transformatie van het individu door bewuste communicatie met de Ander, het verwerpen van estheticisme om een nieuw beeld van schoonheid te produceren.
In de eindfase van haar carrière staat de relatie van het lichaam met de wereld centraal. Dit is de periode met veel elementen van zelfpijniging: een ladder bezaaid met scheermesjes beklimmen, in haar tong of oor snijden, spijkers in haar onderarm steken, door een glazen deur slaan, voedsel inslikken tot het punt van misselijkheid.
De extreme zelf toegebrachte verwondingen hadden als doel het publiek ertoe te bewegen zich op dat moment, in het hier en nu, in te leven in de pijn en het ongemak van de kunstenaar. Als het ware een levensechte ervaring. Zou dat ook haar doel zijn geweest met The Conditioning (1973), de performance op het bed met kaarsen en opnieuw uitgevoerd door Marina Abramović als onderdeel van haar Seven Easy Pieces (2005) in het Solomon R. Guggenheim Museum in 2005 in New York?