Redactie- en schrijfzaken

In the spotlight: moi

Door uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

In het voorjaar van 2017 ben ik geïnterviewd voor de nieuwsbrief van ThiemeMeulenhoff. Al heel lang werk ik vanuit mijn eigen bedrijf als taalredacteur voor deze uitgeverij. Hieronder vind je de weerslag van het interview.

Kun je jezelf even voorstellen?
Op 10 mei 1959 kwam ik ter wereld in Zandvoort aan zee. Ons huis stond op nog geen 300 meter van het strand. Regelmatig keer ik nog terug, om mee te doen aan de Zandvoort Circuit Run, een hardloopevenement over 12 km. De Run gaat over het circuit (ik schijn vroeger mijn handen tegen mijn oren te hebben gehouden tegen het indringende ‘jankende’ geluid van de raceauto’s), de boulevard, het strand en door het dorp. Jawel, ik ben dus ook nogal een sportief type. Altijd al geweest. Gelukkig maar, want dan kan ik mijn zittend bestaan als redacteur van allerlei teksten mooi afwisselen met rondjes hardlopen. Van jongs af aan ben ik een tekstvreter. Eerst als lezer, vervolgens kwam daar schrijven bij en ten slotte bleek het redacteurschap mij op het lijf geschreven. Wat bij dat laatste van pas komt is een aantal opleidingen dat ik heb gevolgd. De studie Nederlands en Engels (lerarenopleiding Utrecht, toen nog SOL geheten) komt van pas bij taalkwesties. Door de opleiding tot en het werkzaam zijn als dramatherapeut deed ik veel ervaring op in de gezondheidszorg én ik maakte al snel deel uit van de redactie voor het Tijdschrift voor Vaktherapeuten (creatieve therapie). Tijdens de deeltijdopleiding filosofie aan de Universiteit Utrecht leerde ik veel over ethiek. Uiteindelijk was ik toch het meest gecharmeerd van de filosofische analytische esthetica, dus daarin ben ik afgestudeerd.

Goed. Er valt natuurlijk nog véél meer te vertellen, maar dan schiet het concept nieuwsbrief haar doel voorbij. Voor de nieuwsgierigen: neus vooral even op rond op deze site.

Sinds wanneer ben je werkzaam voor ThiemeMeulenhoff?
Mijn geschiedenis met ThiemeMeulenhoff begint in het ‘stenen tijdperk’, namelijk met werken voor SMD (Spruyt, Van Mantgem & De Does bv), later opgegaan in ThiemeMeulenhoff. In die tijd heb ik enorm veel uitgaven van de reeks Integraal bewerkt, herschreven en er incidenteel voor geschreven. Integraal omvatte een reeks studie- en werkboeken voor de helpende, verzorgende en verpleegkundige niveau 3, 4 en 5. Verder heb ik meegeschreven aan hun Praktijkwijzers. Na de fusie van SMD met ThiemeMeulenhoff ben in voor ThiemeMeulenhoff Utrecht gaan werken, onder andere aan een fantastische veelomvattende klus: het creëren van een digitale leeromgeving voor studenten zorg en welzijn). Voor dat project deed ik de inhoudelijke redactie over het geheel (lekker knutselen in een digitale omgeving), voerde overleg met de uitgeverij en andere externen, heb ik auteurs begeleid, schrijfwerk verricht en zelfs audio’s opgenomen met zorgstudenten in een studio in Amsterdam.

Kun je kort jou werkzaamheden beschrijven? Wat doe je op een gewone dag?
Kort na het opstaan ga ik aan de slag. Dat kan om zeven uur ’s morgens zijn, maar ook pas om tien uur. Ik zet geen wekker! Na een uur werken ga ik ontbijten. Vanaf het begin van mijn ondernemersbestaan (1998) heb ik een ijzeren regime met pauzes. Voor mij géén nare aandoeningen als gevolg van te lang achter elkaar computerwerk doen! En ik moet zeggen, dat is eigenlijk best goed gelukt. Na mijn ontbijt (bij voorkeur buiten, als het even kan), werk ik weer een uur en ga dan naar buiten: klussen in de tuin, rondje hardlopen, wandelen, de was ophangen, als het maar iets met bewegen is. Zo is mijn dag gevuld met computerwerk en bewegen. Soms beweeg ik natuurlijk ook in huis, want íemand moet die stofzuiger hanteren, de vaat doen en dat bed verschonen.
Als ik iets meer ruimte heb (minder werk, dus meer tijd) ga ik aan de slag met mijn promotieonderzoek of ik knutsel aan mijn collages (beeldend werk).
Al jaren probeer ik, op aanraden van anderen, te plannen: zoveel tijd voor filosofie, zoveel tijd voor beeldend werk en zoveel tijd voor redactiewerk. Het is hopeloos. Niets is zo onvoorspelbaar als redactiewerk: dat komt en gaat met enorme pieken en dalen. En stiekem vind ik dat eigenlijk wel leuk. Ik houd wel van de uitdaging om binnen beperkte tijd een klus gedaan te krijgen.

Aan welke serie heb je het laatst gewerkt?
Momenteel ben ik ingeschakeld bij de enorme herzieningsslag van de boeken Zorg & Welzijn. Juni 2015 begon ik mee te doen en als het goed is zijn de meeste boeken komend studiejaar klaar! Ik werk ik ieder geval hard mee aan dat streven.

Wat vind je het leukst om te doen en waar ligt de uitdaging?
Het allerleukst aan redactiewerk vind ik een hele grote ‘verbouwing’, als ik, met respect voor dat wat de auteur heeft geschreven, alles uit de kast mag halen om er een leesbare, soepel lopende tekst van te maken. Ik schrijf hier ‘mag’, want als ik een grote verbouwing doe, dan kost dat tijd en dus geld voor de uitgeverij. Hier ligt dan ook meteen mijn grootste uitdaging, want als een grote verbouwing niet op prijs wordt gesteld (te duur) dan moet ik schipperen, genoegen nemen met ‘redelijk aanvaardbare kopij’. Dat vind ik heel lastig, maar als het moet, dan moet het en doe ik het.

Verder nog opmerkingen? Wil je nog iets onder de aandacht brengen?
Wat veel mensen niet weten is dat wij zelfstandig ondernemers zonder personeel een heel netwerk aan ‘collega’s’ hebben die we in kunnen zetten als het werk overloopt, een van ons ziek wordt of anderszins hulp nodig heeft. Een poosje geleden heb ik, om dit zichtbaar te maken, Het Grote Bureau opgericht. Met opzet is Het Grote Bureau met kapitalen geschreven (eigenlijk ben ik daar helemaal geen fan van), omdat eens in de zoveel tijd uitgeverijen het op de heupen krijgen en liever willen gaan werken met ‘grote bureaus’. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij www.hetgrotebureau.nl. Je vindt daar ook een aantal blogs over de kracht van een goede redacteur. Misschien leuk om eens te lezen.

Wat doe je graag in je privéleven?
Hardlopen dus, filosofie, beeldend werk en natuurlijk ook gezellig met vrienden en familie borrelen, naar het museum, lekker eten, strandwandelingen maken, mijn kleinzoons meenemen op avontuur, appen met broers, zussen, vriendinnen, dochter, schoonzoon en verder heerlijk met mijn huisband Rob in Chaugey (FR) of Overberg (NL) wonen.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder