Het begint in 2014 en eindigt in 2024, na tien prachtige projecten. Geen zin om te lezen en wel om te kijken? Check deze playlist op YouTube met de filmpjes die ik aan het eind van elk project maak. Je ziet dan de opbouw van het beeld. De filmpjes duren soms ruim 2 minuten, meestal rond de 3 à 4 minuten, en een keer zelfs 10 minuten.
Opzet
Mijn opzet van de rijkgevulde bloemstillevens is steeds hetzelfde: iets doen met de bloemenfoto’s die mensen plaatsen op de sociale media, samen met mijn eigen foto’s. De eerste twee jaar heb ik actief om foto’s gevraagd, en natuurlijk om toestemming er een beeldend werk van te maken. In het derde jaar doneren mensen spontaan hun bloemenfoto’s. Superleuk!
Tulpen
In het tweede jaar, als er allemaal tulpenfoto’s verschijnen op Facebook, Twitter en Instagram, besluit ik alleen foto’s van tulpen te gebruiken. Ik houd van tulpen en er blijken op dat moment nog meer enthousiaste liefhebbers te zijn. Het wordt uiteindelijk een jaarlijks terugkerend feestje dat begint in maart (op het laatst zelfs al in januari) met de eerste tulpenfoto’s en eindigt als ik klaar ben met het project. Meestal lukt het om het project in hetzelfde jaar af te ronden, maar soms pas in het jaar erna. Onze foto’s tonen tulpen in de knop, in volle bloei, uitgebloeid, ingedroogd en verschrompeld, allemaal heel mooi, vind ik dan. Mijn projecten met de tulpen ontketenen een ander fenomeen: ik krijg de ene bos tulpen na de andere, en tulpenbollen voor in de tuin, en zelfs een boekje uit 1910 over tulpen. In het laatste jaar heb ik zelf een fikse bestelling geplaatst bij De Warande: 277 biologische tulpenbollen. Mede mogelijk gemaakt door een financieel verjaardagscadeautje van mijn moeder. Ik kon in de lente en zomer mooie foto’s maken van de tulpen in diverse stadia met mijn Canon camera.
Facebookpagina
Door de ervaring in het eerste jaar (eindeloos speuren in mijn tijdlijn naar de gedoneerde foto’s) ben ik in het tweede jaar zo handig om een Facebookpagina (inmiddels opgeheven) aan te maken. Het is de centrale plek om foto’s te posten én om mijn vorderingen te laten zien. Groepsleden kunnen maandenlang genieten van elke keer weer een stapje in de voltooiing van het RijkGevuldBloemstillevenMetTulp. Soms wekelijks, soms maandelijks en soms, als ik het druk heb met andere zaken, iets minder frequent.
De basis van het beeld: ‘vreemde’ elementen
Naast alle bloemen van de deelnemers neem ik vaak ook ‘vreemde’ elementen op. Zo is de basis in het eerste bloemstilleven, de ‘vaas’, mijn foto van het natuurstenen doopvont uit de kerk in ons très petit village Chaugey (Côte d’Or, Bourgogne).
Bij het vierde project is de basis mijn foto van heel oude metershoge boekenkast vol boeken. Ik liep daar tegenaan in het kasteel Château de Villersexel, toen ik daar een nachtje verbleef.
De omslag van het boekje over tulpen uit 1910 is de basis voor het vijfde project.
In het zevende tulpenproject heb ik mijn eigen kale hoofd als canvas gebruikt: een selfie voor de negenhonderd jaar oude muur van ons Franse huis. Door de auto-immuunaandoening Alopecia ben ik al mijn (wilde) haren kwijt, een mooie kans om van dit nadeel een voordeel te maken.
De basis van het achtste project is mijn foto van een helder blauwe lucht, de eeuwenoude gele deur van ons Franse huis en de eeuwenoude stenen vloer onderaan die deur.
In het vijfde project komen nog meer ‘vreemde’ elementen voor, die van de donateurs. Ze hebben op mijn verzoek hun tulpen bij een voor hen bijzonder ‘ding’ gezet en dat samen gefotografeerd.
De samenstelling
Uit elke gedoneerde foto en mijn eigen foto’s selecteer ik een of meerdere tulpen en bouw zo tulpje voor tulpje het bloemstilleven op. Ik selecteer, plak, knip, schuif, verplaats, vergroot, verklein, kies, zucht en geniet. Het is echt heel veel werk, waardoor het soms lang duurt voordat het beeld klaar is, maar bezig zijn met al die gekleurde tulpen is ook hartstikke fijn!
Het resultaat
Hoe ik het doe, echt, geen idee, maar in die tien jaar is het resultaat elke keer enorm kleurrijk. Ik houd echt, heus waar, heel erg van minimalisme, maar dat is blijkbaar niet een vanzelfsprekendheid bij deze projecten. Op zich niet raar natuurlijk, met al die kleurige tulpjes, en om dat nou in bijvoorbeeld een rustig zwartwit beeld te gaan ordenen … dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Eén keer, bij het zesde project, heb ik wel de tulpen in de foto’s zelf helemaal apart alleen in het zonnetje gezet. Ik bewerkte steeds een foto en plaatste het resultaat in de FB-tulpengroep, wat heel enthousiaste reacties opleverde. Het werd uiteindelijk een weliswaar kleurig maar ook overzichtelijk beeld met allemaal vierkantjes.
De afsluiting
Aan het slot van elk tulpenproject laat ik ansichtkaarten drukken en stuur elke donateur van een of meer tulpenfoto’s een kaartje.
In de hoop nog iets te verdienen aan al mijn harde werk en de enorme hoeveelheid geïnvesteerde tijd, zet ik de collages in een album bij Werk aan de Muur. Tot nog toe, zo kan ik vertellen, zijn de werken behoorlijk populair en krijgen ze vaak hartjes, worden soms zelfs in een winkelwagentje geplaatst, maar dan … niks 🤪
Gelukkig werk ik altijd met veel plezier aan mijn beeldend projecten en ben ik mijn eigen sponsor met mijn werk als redacteur 🥳
DANK, aan alle mensen die samen met mij veel plezier aan deze projecten hebben beleefd! ❤️
In de categorie Projecten beeldend op mijn site vind je meer blogs over de tulpen- en andere beeldende projecten. Bij Werk aan de Muur of hier op mijn site (Webshop beeldend werk) kun je ook alle bloemstillevens vinden.