Het Grote Bureau

Werkende armen. Uurtarief zelfstandige

Schilderij van Gerardina Jacoba van de Sande Bakhuyzen, Blauwe druiven en perziken, olieverf op doek, jaartal onbekend.

Vanmorgen vroeg hoorde ik op het nieuws dat het aandeel werkende armen in Nederland is gegroeid. Het is een conclusie in het onderzoek Als werk weinig opbrengt: Werkende armen in vijf Europese landen en twintig Nederlandse gemeenten van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Wie behoren overwegend tot de werkende armen? Werkende ZZP’ers, alleenstaanden en mensen met een migratie-achtergrond. De werknemers zijn vooral arm door te weinig gewerkte uren. Dat lijkt me een logische oorzaak-gevolgkwestie, al werd er op het nieuws wel bij gezegd dat velen graag meer uren zouden werken maar deze uren niet krijgen van hun baas.

Hoe komt het dan dat de zelfstandige professional arm is? Dit blijkt niets te maken te hebben met het gewerkte aantal uren. Zelfstandige professionals werken zich meestal een slag in de rondte. Hun karige inkomen wordt veroorzaakt door een laag uurinkomen. Welnu, zul je zeggen, hoog dat uurtarief dan op! Ik zou zeggen: lees dit: Onderzoek: Zzp’er werkt 8 procent onder gewenst uurtarief, en dit: Uurtarief zelfstandig professional daalt onder druk wet DBA, en dit: Uurtarieven zzp’ers onder druk, vooral marketeers hard getroffen, en … nou ja, zoek op internet en je vindt meer van dit soort artikelen.

Wat natuurlijk helemáál niet helpt is als een commercieel bureau op kosten van de zelfstandige professional zich tussen de opdrachtgever en de zelfstandige professional wringt. Het uurtarief dat daaruit rolt staat garant voor werkenden die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.

Het bericht over het onderzoek vind je hier.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder