Women in art

Nicola L., beroemd, vergeten en hervonden

Installation view, Nicola L.: Works, 1968 to the Present, SculptureCenter, New York (photo by Kyle Knodell)

Nicola L. (1937), inmiddels in de tachtig, en heeft voor het eerst in haar carrière een overzichtstentoonstelling. Ze begon in de jaren 1960 met schilderen, maar stapte al gauw over op kunstvormen als sculpturen, performances en films. Ze stond in de jaren 1960 en 1970 op gelijke voet met andere kunstenaars, maar verdween tientallen jaren onder de radar. De laatste jaren is er weer een hernieuwde waardering van haar werk.

Nicola L. maakte deel uit van de Popart en moest dubbele uitsluiting weerstaan. Ten eerste was Popart hoofdzakelijk mannelijk terrein (moeizaam om daarin een plek te bevechten) en daarnaast wezen andere vrouwelijke kunstenaars Popart af omdat het strijdig leek met alles waar het feminisme voor stond.

De overzichtstentoonstelling bevat veel van haar greatest hits: een vinyl bank in de vorm van een voet; meubels die spelen met het menselijk lichaam waar het zich opent en sluit; een eivormige glazen tafel, gevuld met meer eieren; en een vrouwvormige strijkplank, bekroond met een ijzer in de vorm van mannelijke genitaliën.
Nicola L. laat het vrouwelijke lichaam samensmelten met huishoudelijke voorwerpen. Ze speelt met de constructie van sociale huiden (die we aan anderen presenteren) en binnenruimtes die het leven van vrouwen bepalen. Ze deconstrueert en reconstrueert met een zekere vrolijkheid het vrouwelijke lichaam: ze rijt ledematen uiteen en verstrengeld ze, ontleedt een koffietafel in de vorm van een vrouw, en propt een koffer van plexiglas vol met buigzame vinyl lichaamsdelen.

De tentoonstelling Nicola L.: Works, 1968 to the Present at SculptureCenter (Long Island City, New York) is inmiddels voorbij.
Lees het hele artikel hier, het is in het Engels, geschreven door Emma Ng, met kleurrijke foto’s bijgevoegd.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder