Projecten beeldend

Tuliplife

Susan Hol, Tuliplife, 2019-2021; 41 x 40 cm; te koop.

Van printje naar borduurwerk

Ken je dat, zelf een foto op stof printen? Ik wist niet dat het kon. Ja, bij allerlei aanbieders, van een tientje tot honderden euro’s, al naar gelang het soort stof en de grootte van de afdruk (google maar eens op ‘printen op stof’). Maar gewoon, met je eigen printer, een foto en een lappie stof?

Hoe kwam ik er dan aan? Nou, dat komt door Jannie Maasdam. Wij delen al zo’n 35 jaar allerlei projecten, van verhalen vertellen tot theateractiviteiten, van bouwen met natuurlijke materialen in het bos en aan zee tot priegelwerk met naald en draad. Dus toen zij begin februari 2019 ontdekte dat je een foto met je eigen printer op stof kunt printen, kreeg ik natuurlijk een appje. Meteen enthousiast ging ik ook aan de slag met een lapje kaasdoek en een mooie tulpenfoto van mezelf, na wat tips van Jannie (zie voor hoe & wat bij het * onderaan dit blog.

Het kaasdoek kwam uit de printer met dit ontwerp in zwartwit.

Tja, en toen? Nóg meer printjes maken natuurlijk, veel te leuk! Bovendien had ik geen idee wat ik er eigenlijk mee wilde. Schilderen? Verder uittekenen? Iets erop maken met natuurlijke materialen en lijmlak? Of iets met giethars? Het werd het allemaal niet. Pas halverwege maart 2019 zette ik de eerste steekjes, nadat ik het kaasdoek had verstevigd met wat borduurgaas, en eind maart was ik ietsjepietsje verder.

Links de eerste steekjes, rechts nog wat meer steekjes. (maart 2019)

Eens, in een grijs verleden, heb ik de opleiding tot modinette gedaan. Daar leerde ik patroontekenen, kleding naaien, maar ook borduren met diverse borduursteken. Hoewel borduren lang in de hoek der truttigheid heeft gelegen, zijn alle textiele werkvormen die vrouwen (en vaak ook mannen) van oudsher hebben beoefend weer helemaal terug van nooit echt helemaal weggeweest (zie bijvoorbeeld mijn blog Radicaal borduurwerk).

Borduren kan overal, ook onderweg als je even niet hoeft te chauffeuren (augustus 2019).

Sommige delen van de geprinte foto op het kaasdoek vond ik niet mooi, die heb ik eraf geknipt.

Knip, weg! (augustus 2019)

De vorm die restte heb ik omzoomd met de festonsteek, in groen borduurgaren, om de rand af te werken. In de lussen van de festonsteek kon ik mooi een haaknaald steken. Met een fijne haaknaald en borduurgaren heb ik rondom de geborduurde tulpen teer haakwerk aangebracht in vele kleuren. De laatste haakronde was bordeauxrood. Daarna was extra stevigheid nodig om het haakwerk mooi op haar plek te houden, bovendien was de vorm van het kaasdoek wat vreemd geworden door mijn knipwerk. Dus wat te doen? In mijn voorraad lapjes vond ik hemelsblauwe viscose. Mooi! Viscose rafelt wel ontzettend, dus na het knippen van de cirkel heb ik dat stevig omzoomd met een naaimachinezigzag. Vervolgens was het een kwestie van zoeken naar de juiste plek binnen de cirkel voor de rare vorm van het tulpenborduurwerk. Ideaal om dan mijn proefjes met Jannie te delen 🙂

Links: zoeken naar de juiste plek. Midden: verder puzzelen met borduren en haken. Rechts: close-up. (september/oktober 2019)

Elke keer heb ik geen idee wat ik vervolgens ga doen. Wat dat betreft kan ik gerust net als Karel Appel zeggen: ik rotzooi maar wat aan 😉 Steekje voor steekje vulde zich de hemelsblauwe ruimte en kregen de tulpen onderaan hun stelen lange kleurige wortels. Uiteindelijk besloot ik ook de ruimte tussen de tulpen te vullen met allerlei soorten steekjes in groen borduurgaren.

Close-up groen borduurgaren.

Vervolgens wilde ik de rand uitbreiden met een soort losse steek en heb ik het hele borduurwerk op zwarte tule bevestigd. Daarna volgde nog een laag onder het geheel: de roze bloemetjesstof. Als afwerking heb ik het geheel met textiellijm op het rode vlak geplakt (de bodem van een la uit een antieke kast). De buitenrand, ook de roze bloemetjesstof, is vastgenaaid aan zwarte zijde met Chinese motieven (zie de foto’s ervan op mijn Instagram).

Alle bijgaande foto heb ik met mijn telefoon gemaakt. In het echt is dit werk veel mooier, omdat je dan het fijne borduurwerk veel beter ziet. Als ik een plek vind om dit werk tentoon te stellen, zal ik dat zeker doen en laten weten waar het te bezichtigen is. Je kunt ook contact met mij opnemen, dan spreken we iets af voor een bezichtiging op een plek naar keuze.

*Printen op stof, hoe doe je dat? Wel, je neemt een A4’tje en een lapje dunne stof (ik gebruikte dus kaasdoek) van dezelfde grootte. De stof even gladstrijken. Je legt de stof op het A4’tje en plakt het aan de bovenste rand van het A4’tje vast (Pritt stift werkt goed). Leg het geheel op de juiste manier in de papierlade van je printer. Bij mijn printer betekent dat met de stofkant naar beneden. Vervolgens selecteer je de foto die je wilt printen en hup, printen maar. Trek het papier eraf, laat de stof even laten drogen, kwartiertje of zo. Leg de stof in een mengsel van water met flink azijn en laat een paar minuten weken, of spoel de stof een minuut onder de lopende kraan. Laat uitdruppen, leg het op een handdoek, bedek met bakpapier en strijk de stof tot deze helemaal droog is.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder