Het Grote Bureau

Uit het hart van zelfstandig professional

Foto: Susan Hol, Gekleurd, 2011.

Brief van een zwaar teleurgestelde zelfstandig professional aan de uitgeverij die wil gaan werken met een groot commercieel bureau (zie ook de blogs Heft in eigen handen, Mag je liegen?, Werkende armen, Pool professionals, ‘Sneaky ways’). Ik heb de brief grotendeels onverkort overgenomen en alleen waar nodig geanonimiseerd.

Gistermiddag ben ik bij een bijeenkomst geweest waar ik onaangenaam werd verrast, zeg maar overvallen door een voorstel  voor verdere samenwerking met ons als freelancers. De uitgeverij heeft problemen: het werk vertraagt.

Dat hebben we allemaal wel gemerkt. Dat probleem ligt INTERN, dat werd ook duidelijk uit de presentatie gistermiddag. De projectcoördinatoren (PC’s) hebben (te) veel op hun bordje. Dat komt enerzijds door de omvang van het publicatieprogramma en de gekozen werkwijze met een externe partner die alles in een opmaakprogramma zet bijvoorbeeld, maar ook doordat er nieuwe taken aan de PC’s worden gedelegeerd. Om dat probleem op te lossen, wordt er nu een hele laag tussen de PC’s en de freelancemedewerkers geschoven: een commercieel bureau. Dit betekent nog meer bureaucratie, nog meer overleggen, nog meer contactpunten en contactmomenten e.d. Met naar alle waarschijnlijkheid nog meer vertragingen tot gevolg.

En dat gaat heel wat geld kosten. Tot mijn verbijstering wordt de volledige rekening voor deze actie neergelegd bij ons, de freelancers. Hoe komt de uitgeverij erbij om de freelancer een strafkorting op te leggen voor het feit dat de eigen organisatie niet op orde is! 

Het zal jullie niet verbazen dat ik uit die bijeenkomst ben weggelopen en daar heb gezegd dat ik dit niet accepteer. Zo wil ik niet langer voor de uitgeverij werken.

Het spijt me zeer dat er na al die jaren een eind komt aan de samenwerking, maar problemen moeten opgelost worden daar waar ze zijn ontstaan, intern dus, en niet neergelegd worden bij freelancers van wie velen jarenlang hard en met het hart voor dit bedrijf hebben gewerkt.

Ik heb vele jaren ervaring in de algemene en wetenschappelijke boeken. Daar wordt in het voorstel van de uitgeverij op geen enkele manier rekening mee gehouden. Sterker nog, die wordt zo weggegooid.

Ik kan er nog veel meer over zeggen en ook wat er de afgelopen jaren al bij de uitgeverij is gebeurd, of niet is gebeurd. Maar laat ik er maar mee ophouden.

Als gezegd, ik stop ermee. Ik wens jullie veel succes.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder