Women in art

Why Are There So Many Great Women Video Artists

Screenshot. Zie voor het YouTube filmpje (4:32 minuten) de link in de vierde alinea.

Het screenshot bij dit blog is van een video gemaakt door kunstenaar Pipilotti Rist en is te zien op YouTube.

De titel van dit blog doet meteen denken aan de titel van het essay van Linda Nochlin Why Have There Been No Great Women Artist? uit 1971. De video bij dit blog stamt uit 1997, ook niet heel recent dus. Helaas geeft het artikel (geschreven door Kat Herriman) geen antwoord op de eigen titel.
Wat wel wordt genoemd is dat werken met een videocamera zo nieuw was, dat vrouwen daarmee een kunstvorm te pakken hadden die vrij was van het door mannen gedomineerde canon. Het artikel noemt kunstenaars als Valie Export, Joan Jonas, Hannah Wilke, Martha Rosler, Pipilotti Rist, Diana Thater, Shirin Neshat, Sara Morris, Rachel Rose, Chloe Wise, Kate Cooper en nog een aantal anderen. De vrouwen onderzoeken alle hoeken en gaten van het medium, vinden nieuwe mogelijkheden uit en laten zich niet weerhouden door welk technisch obstakel dan ook.
Het artikel is eerder een historisch overzicht dan dat het diep ingaat op de werken van deze kunstenaars. Voor mij is het toch belangrijk, omdat daar waar mijn PhD-onderzoek start de videoart ook een prominente plaats heeft. Wordt vervolgd.

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder