Het Grote Bureau - redactiezaken

ZZP of toch ‘werknemer’?

Susan Hol, Natuurkracht, 2019, collage, 20×23 cm.

Als zelfstandig ondernemer schrijf je na gedane arbeid een factuur aan de opdrachtgever. Een hele normale gang van zaken en ook een gang van zaken die gehanteerd werd door de middelgrote uitgeverij waarover het in deze vervolgserie gaat (zie de blogs Heft in eigen handen, Mag je liegen?, Werkende armen, Pool professionals, ‘Sneaky ways’ en Uit het hart). Dat het vervolgens zes weken (en soms zelfs langer) duurt voor je factuur is voldaan, lijkt gemeengoed onder uitgeverijen. Daar vormt deze middelgrote uitgeverij geen uitzondering op. Maar dat terzijde.

Als het commerciële bureau de samenwerking met deze uitgeverij rond heeft (wat een ‘dingetje’ is, want juridisch moet er nog het een en ander dichtgetimmerd worden), factureren wij ondernemers bij dat bureau en niet meer bij de uitgeverij. Laat dat bureau nou software gebruiken voor urenregistratie. Nu heb ik ooit een blauwe maandag voor een uitzendbureau gewerkt en bij mijn weten wordt vooral daar gewerkt met zoiets als ‘urenregistratie’. Voor de zekerheid zocht ik ernaar op internet en vond diverse aanbieders van software voor urenregistratie. Zij bevelen hun waar aan met woorden als ‘snel, eenvoudig en foutloos gewerkte uren bijhouden van uw uitzendkrachten’.

Een zelfstandig ondernemer is beslist iets anders dan een uitzendkracht, al houdt een zelfstandig ondernemer natuurlijk ook de eigen gewerkte uren bij. Je wilt tenslotte wel weten of de verhouding ‘verdiensten-gewerkte uren’ in orde is. Daarnaast komt het voor dat het aantal gewerkte uren de basis is voor de facturering: een x-aantal gewerkte uren maal een x-overeengekomen bedrag per uur = het totale factuurbedrag. Zo zien ondernemer en opdrachtgever hoeveel uur het werk in beslag heeft genomen, hoeveel euro’s dat kost en hoeveel de belastingdienst opstrijkt via de btw.

Al je dat zo leest, zou je haast denken: ja, én, wat is dan nu precies het verschil? Of je nu zelf je uren bijhoudt of deze invult in de software van een opdrachtgever? Volgens mij is bij dat laatste sprake van schijnzelfstandigheid. De belastingdienst spreekt in dat geval van ‘loondienst bij het uitzendbureau’. Je vult als het ware een ‘werkbriefje’ in. Het is iets anders of je uren registreert voor je eigen ondernemingsadministratie (en de belastingdienst) of dat dit – op welke manier dan ook – de verantwoordelijkheid is van de opdrachtgever. Ik ben niet juridisch onderlegd, dus heel precies weet ik het ook niet. Ik heb wel gehoord dat het commerciële bureau aan het werk is om de software aan te passen, zodat het mogelijk wordt facturen van zelfstandig ondernemers te verwerken…

About the author

Susan Hol

Ontdek meer van Susan Hol

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder